Skip to main content
[]

Van 9 april tot (uiterlijk) 30 april wordt in Astana om de wereldtitel schaken gestreden. Voor het eerst in 10 jaar niet met Magnus Carlsen, want die geeft zijn titel vrijwillig op. Wie neemt de scepter over: de Rus Jan Nepomniasjtsji of de Chinees Ding Liren?

stand Nepomniasjtsji-Ding: 6-6 uitslag
partij 1 09/04 remise
partij 2 10/04 Nepomniasjtsji
partij 3 12/04 remise
partij 4 13/04 Ding
partij 5 15/04 Nepomniasjtsji
partij 6 16/04 Ding
partij 7 18/04 Nepomniasjtsji
partij 8 20/04 remise
partij 9 21/04 remise
partij 10 23/04 remise
partij 11 24/04 remise
partij 12 26/04 Ding
partij 13 27/04 remise
partij 14 29/04  
tiebreaks 30/04  

spinner

 1. 15 uur 49. Ding en “Nepo” houden elkaar in evenwicht in dertiende partij. De dertiende wedstrijd tussen de Nepomniasjtsji en Ding op het wereldkampioenschap schaken is donderdag op een remise uitgedraaid. Beide schakers komen door het zevende gelijkspel daardoor op 6,5 punten, waardoor de veertiende partij op zaterdag in Astana bij winst van een van beide grootmeesters voor een beslissing kan zorgen. De Russische grootmeester, die met de witte stukken speelde, was achteraf ontevreden. “Mijn spel verliep niet zoals gepland. Door enkele zetten van Ding koos ik uiteindelijk gewoon voor een passieve verdediging, waardoor ik geen goed gevoel meer kreeg over mijn positie. Op het einde leek die positie beter te zijn, maar ik zag niet waarom.” Ding was dan weer behoorlijk tevreden met de remise. “In mijn positie zou ik sowieso voor een gelijkspel gaan, want er was gewoonweg geen mogelijkheid voor mij om voor de winst te spelen.”  De Chinees krijgt in de veertiende partij met de witte stukken een unieke kans om wereldkampioen te worden. “Met de witte stukken spelen is zowel een voordeel als een nadeel. Ik herinner me de wedstrijd tussen de schaakkampioenen Topalov en Anand, waar Topalov met wit speelde in de laatste partij, maar hij verloor.” .

  Ding en “Nepo” houden elkaar in evenwicht in dertiende partij

  De dertiende wedstrijd tussen de Nepomniasjtsji en Ding op het wereldkampioenschap schaken is donderdag op een remise uitgedraaid.

  Beide schakers komen door het zevende gelijkspel daardoor op 6,5 punten, waardoor de veertiende partij op zaterdag in Astana bij winst van een van beide grootmeesters voor een beslissing kan zorgen.

  De Russische grootmeester, die met de witte stukken speelde, was achteraf ontevreden. “Mijn spel verliep niet zoals gepland. Door enkele zetten van Ding koos ik uiteindelijk gewoon voor een passieve verdediging, waardoor ik geen goed gevoel meer kreeg over mijn positie. Op het einde leek die positie beter te zijn, maar ik zag niet waarom.”

  Ding was dan weer behoorlijk tevreden met de remise. “In mijn positie zou ik sowieso voor een gelijkspel gaan, want er was gewoonweg geen mogelijkheid voor mij om voor de winst te spelen.” 

  De Chinees krijgt in de veertiende partij met de witte stukken een unieke kans om wereldkampioen te worden. “Met de witte stukken spelen is zowel een voordeel als een nadeel. Ik herinner me de wedstrijd tussen de schaakkampioenen Topalov en Anand, waar Topalov met wit speelde in de laatste partij, maar hij verloor.”

 2. 15 uur 45. Met de witte stukken spelen is zowel een voordeel als een nadeel. Ding Liren.

  Met de witte stukken spelen is zowel een voordeel als een nadeel.

  Ding Liren

 3. 27-04-2023.
 4. 16 uur 29. Ding wint partij 12 en komt op gelijke hoogte . Met de rug tegen de muur, maar daarom niet minder zelfverzekerd aan het schaakbord. Na een dagje rust heeft Ding de stand opnieuw gelijkgetrokken tegen Nepomniasjtsji.  De Rus leek met zwart gewonnen spel te hebben, maar liet zich op het einde toch nog ringeloren. “Ik leek lange tijd aan de winnende hand, maar zelfs dan moet je nauwkeurig blijven tot het einde. En vandaag was ik duidelijk niet precies genoeg. Op een gegeven moment was de partij een grote puinhoop.” Ding, die uit een geslagen positie terugkwam, reageerde achteraf dat hij dacht dat zijn opening beter was. “Maar nadat mijn tegenstander een reeks goede zetten speelde, voelde ik dat ik het momentum verloor en dat ik op het punt stond te verliezen. Daarom probeerde ik de zaken met wat tactiek ingewikkelder te maken.” Door de overwinning houdt de 30-jarige Chinees met nog twee wedstrijden te gaan zijn kansen gaaf om alsnog de wereldtitel te pakken.  .

  Ding wint partij 12 en komt op gelijke hoogte

  Met de rug tegen de muur, maar daarom niet minder zelfverzekerd aan het schaakbord. Na een dagje rust heeft Ding de stand opnieuw gelijkgetrokken tegen Nepomniasjtsji. 

  De Rus leek met zwart gewonnen spel te hebben, maar liet zich op het einde toch nog ringeloren. “Ik leek lange tijd aan de winnende hand, maar zelfs dan moet je nauwkeurig blijven tot het einde. En vandaag was ik duidelijk niet precies genoeg. Op een gegeven moment was de partij een grote puinhoop.”

  Ding, die uit een geslagen positie terugkwam, reageerde achteraf dat hij dacht dat zijn opening beter was. “Maar nadat mijn tegenstander een reeks goede zetten speelde, voelde ik dat ik het momentum verloor en dat ik op het punt stond te verliezen. Daarom probeerde ik de zaken met wat tactiek ingewikkelder te maken.”

  Door de overwinning houdt de 30-jarige Chinees met nog twee wedstrijden te gaan zijn kansen gaaf om alsnog de wereldtitel te pakken. 

 5. 26-04-2023.
 6. 15 uur 21. Nepomniasjtsji behoudt voorsprong na vierde remise op een rij. Ding Liren vindt geen manier meer om Jan Nepomniastsji te verschalken op het WK schaken. Voor de vierde partij op een rij moest de Chinees vrede nemen met een remise na 39 zetten. De Rus behoudt zo zijn 6-5-voorsprong. Ding heeft nog drie wedstrijden om alsnog het WK te doen kantelen. “Ik zal mijn best proberen te doen in de laatste drie wedstrijden. Morgen hebben we een rustdag, dus heb ik meer tijd om wat extra ideeën voor te bereiden”, zei de Chinees. Nepomniasjtsji was niet helemaal tevreden over zijn spel, maar staat wel dicht bij een wereldtitel. “Er zijn nog drie partijen te gaan, natuurlijk is het nog niet voorbij”, bleef de Rus voorzichtig. .

  Nepomniasjtsji behoudt voorsprong na vierde remise op een rij

  Ding Liren vindt geen manier meer om Jan Nepomniastsji te verschalken op het WK schaken. Voor de vierde partij op een rij moest de Chinees vrede nemen met een remise na 39 zetten. De Rus behoudt zo zijn 6-5-voorsprong.

  Ding heeft nog drie wedstrijden om alsnog het WK te doen kantelen. “Ik zal mijn best proberen te doen in de laatste drie wedstrijden. Morgen hebben we een rustdag, dus heb ik meer tijd om wat extra ideeën voor te bereiden”, zei de Chinees.

  Nepomniasjtsji was niet helemaal tevreden over zijn spel, maar staat wel dicht bij een wereldtitel. “Er zijn nog drie partijen te gaan, natuurlijk is het nog niet voorbij”, bleef de Rus voorzichtig.

 7. 24-04-2023.
 8. 17 uur 02. Nepomniasjtsji botst op de Chinese muur. Na de wilde openingen van de voorbije dagen koos Ding Liren voor een tot op de draad versleten variatie, die bijna onvermijdelijk op een gelijkspel afstevent. Een logische keuze, nadat gisteren het gerucht gelanceerd was dat de WK-voorbereiding van de Chinees gelekt was. Even geen bestudeerde verrassingen dus. Ook Jan Nepomniasjtsji wist dat hij een zware dag tegemoet ging om water uit een steen te proberen knijpen. Toch stelde hij zijn tegenstander nog enkele moeilijke vragen. In een complex eindspel spande Nepomniasjtsji een paar vallen die Ding vakkundig wist te ontwijken. De langste partij van dit WK (bijna 6 uur) eindigde zo op de verwachte remise. Na een nieuwe rustdag mag Ding met de witte stukken proberen de kloof met “Nepo” opnieuw te dichten. Met het einde van het WK in zicht worden de kansen steeds schaarser. .

  Nepomniasjtsji botst op de Chinese muur

  Na de wilde openingen van de voorbije dagen koos Ding Liren voor een tot op de draad versleten variatie, die bijna onvermijdelijk op een gelijkspel afstevent. Een logische keuze, nadat gisteren het gerucht gelanceerd was dat de WK-voorbereiding van de Chinees gelekt was. Even geen bestudeerde verrassingen dus.

  Ook Jan Nepomniasjtsji wist dat hij een zware dag tegemoet ging om water uit een steen te proberen knijpen. Toch stelde hij zijn tegenstander nog enkele moeilijke vragen.

  In een complex eindspel spande Nepomniasjtsji een paar vallen die Ding vakkundig wist te ontwijken. De langste partij van dit WK (bijna 6 uur) eindigde zo op de verwachte remise.

  Na een nieuwe rustdag mag Ding met de witte stukken proberen de kloof met “Nepo” opnieuw te dichten. Met het einde van het WK in zicht worden de kansen steeds schaarser.

 9. 17 uur 01.
 10. 21-04-2023.
 11. 15 uur 29. Ding gooit gewonnen positie nog weg. De 8e partij van deze uiterst entertainende tweestrijd leek net als de vorige 4 een winnaar op te leveren in plaats het gebruikelijke gelijkspel. Dat dit niet gebeurde, had Ding Liren vooral aan zichzelf te danken. Met de witte stukken had hij een ideale positie voor zichzelf gecreëerd. Zijn witte pion leek op weg om een koningin te worden, de constructie van Jan Nepomniasjtsji hing met plakband aan elkaar. Maar met een schijnaanval met zijn eigen koningin kon Nepomniasjtsji Ding toch in de luren leggen. Die verloor kostbare tijd met de verdediging van zijn positie. Ding kwam ook voor de 2e match op een rij in tijdnood. Toen de Chinees na de 40e zet – wanneer beide spelers een uur extra op de klok krijgen – het slagveld overschouwde, besefte hij dat hij nog stevig uit zijn pijp moest komen om op remise uit te komen. Met de nodige berekeningen lukte dat ook. Toch zal Ding met het gevoel achterblijven dat hij een gouden kans heeft laten liggen om de match opnieuw gelijk te brengen. .

  Ding gooit gewonnen positie nog weg

  De 8e partij van deze uiterst entertainende tweestrijd leek net als de vorige 4 een winnaar op te leveren in plaats het gebruikelijke gelijkspel. Dat dit niet gebeurde, had Ding Liren vooral aan zichzelf te danken.

  Met de witte stukken had hij een ideale positie voor zichzelf gecreëerd. Zijn witte pion leek op weg om een koningin te worden, de constructie van Jan Nepomniasjtsji hing met plakband aan elkaar.

  Maar met een schijnaanval met zijn eigen koningin kon Nepomniasjtsji Ding toch in de luren leggen. Die verloor kostbare tijd met de verdediging van zijn positie. Ding kwam ook voor de 2e match op een rij in tijdnood.

  Toen de Chinees na de 40e zet – wanneer beide spelers een uur extra op de klok krijgen – het slagveld overschouwde, besefte hij dat hij nog stevig uit zijn pijp moest komen om op remise uit te komen.

  Met de nodige berekeningen lukte dat ook. Toch zal Ding met het gevoel achterblijven dat hij een gouden kans heeft laten liggen om de match opnieuw gelijk te brengen.

 12. 15 uur 29.
 13. 15 uur 28.
 14. 20-04-2023.
 15. 16 uur 10. Ding verliest tegen de klok en daarna tegen “Nepo”. Ding Liren en Jan Nepomniasjtsji hebben blijkbaar de remises – die de laatste jaren vaste prik waren in het topschaken – afgezworen, want ook in hun 7e partij was er een uitgesproken winnaar. Het leek er aanvankelijk op dat dat Ding zou worden, die met de Franse opening opnieuw op de verrassing speelde. Het leidde tot een extreem ingewikkeld middenspel, waarbij beide spelers gulzig de klok lieten wegtikken. Net op het moment dat Ding het commando leek over te nemen, verloor hij eerst het gevecht met de klok en daarna ook met “Nepo”. De Chinees leek compleet te verstijven achter zijn bord. Zijn klok zakte naar nul, maar de juiste zet kwam er maar niet. Helemaal in paniek koos Ding dan maar voor een opeenvolging van foute zetten die zijn snelle ondergang inluidde. Een ietwat gelukkige zege voor Nepomniasjtsji, die met een nieuwe rustdag in het verschiet nog maar eens op voorsprong komt: 4-3 halfweg het WK. .

  Ding verliest tegen de klok en daarna tegen “Nepo”

  Ding Liren en Jan Nepomniasjtsji hebben blijkbaar de remises – die de laatste jaren vaste prik waren in het topschaken – afgezworen, want ook in hun 7e partij was er een uitgesproken winnaar.

  Het leek er aanvankelijk op dat dat Ding zou worden, die met de Franse opening opnieuw op de verrassing speelde. Het leidde tot een extreem ingewikkeld middenspel, waarbij beide spelers gulzig de klok lieten wegtikken.

  Net op het moment dat Ding het commando leek over te nemen, verloor hij eerst het gevecht met de klok en daarna ook met “Nepo”. De Chinees leek compleet te verstijven achter zijn bord. Zijn klok zakte naar nul, maar de juiste zet kwam er maar niet.

  Helemaal in paniek koos Ding dan maar voor een opeenvolging van foute zetten die zijn snelle ondergang inluidde. Een ietwat gelukkige zege voor Nepomniasjtsji, die met een nieuwe rustdag in het verschiet nog maar eens op voorsprong komt: 4-3 halfweg het WK.

 16. 16 uur 09.
 17. 18-04-2023.
 18. 16 uur 07. Ding heeft meteen weer een antwoord klaar. De rollercoaster van het WK schaken blijft maar op en neer gaan. Leek het gisteren nog richting Jan Nepomniasjtsji te kantelen, dan was het nu opnieuw Ding Liren die indruk maakte en met zijn 2e zege in 3 partijen de score weer gelijk trok. Ding koos voor het vaak geridiculiseerde Londen-systeem, omdat het soms wordt gezien als een opening voor beginners. Maar Ding bewees dat ook de beste schakers ter wereld het nog als opstapje kunnen gebruiken voor een schitterende partij. Nepomniasjtsji probeerde zowel de aanvallen van Ding te pareren als zelf tegenaanvallen in elkaar te boksen, maar hij slaagde er niet in beide bordjes tegelijkertijd in de lucht te houden. Ding vond de opening richting de zwarte koning wel en wikkelde hem uiteindelijk in de mat die Nepomniasjtsji dwong om op te geven. Hiermee komt een einde aan de eerste week van dit WK schaken, waarbij beide spelers op goeie en slechte momenten kunnen terugkijken. Met een score van 3-3 en heel wat beslissende wedstrijden oogt het vervolg in ieder geval veelbelovend. .

  Ding heeft meteen weer een antwoord klaar

  De rollercoaster van het WK schaken blijft maar op en neer gaan. Leek het gisteren nog richting Jan Nepomniasjtsji te kantelen, dan was het nu opnieuw Ding Liren die indruk maakte en met zijn 2e zege in 3 partijen de score weer gelijk trok.

  Ding koos voor het vaak geridiculiseerde Londen-systeem, omdat het soms wordt gezien als een opening voor beginners. Maar Ding bewees dat ook de beste schakers ter wereld het nog als opstapje kunnen gebruiken voor een schitterende partij.

  Nepomniasjtsji probeerde zowel de aanvallen van Ding te pareren als zelf tegenaanvallen in elkaar te boksen, maar hij slaagde er niet in beide bordjes tegelijkertijd in de lucht te houden.

  Ding vond de opening richting de zwarte koning wel en wikkelde hem uiteindelijk in de mat die Nepomniasjtsji dwong om op te geven.

  Hiermee komt een einde aan de eerste week van dit WK schaken, waarbij beide spelers op goeie en slechte momenten kunnen terugkijken. Met een score van 3-3 en heel wat beslissende wedstrijden oogt het vervolg in ieder geval veelbelovend.

 19. 16 uur 07. Ik denk dat ik een van mijn slechtste partijen ooit heb gespeeld. Zowat elke zet die ik deed was slecht. Jan Nepomniasjtsji.

  Ik denk dat ik een van mijn slechtste partijen ooit heb gespeeld. Zowat elke zet die ik deed was slecht.

  Jan Nepomniasjtsji

 20. 16 uur 05.
 21. 16-04-2023.
 22. 15 uur 45. Nepomniasjtsji komt opnieuw op voorsprong. Wie verwacht had dat Jan Nepomniasjtsji na zijn blunder in de 4e partij net als 2 jaar geleden helemaal van slag zou zijn, kwam bedrogen uit.  Geen speciale verrassingen in het openingsspel deze keer, maar wel een geduldig opgebouwd pad dat uiteindelijk naar de zege leidde. Ding had met accuraat spel eventueel nog wel kunnen voorkomen dat zijn schip water zou maken, maar kleine onzuiverheden versnelden de processiegang richting de nederlaag. Morgen kan Ding al opnieuw toeslaan in deze tot nu toe atypische WK-match met steeds wisselende kansen. .

  Nepomniasjtsji komt opnieuw op voorsprong

  Wie verwacht had dat Jan Nepomniasjtsji na zijn blunder in de 4e partij net als 2 jaar geleden helemaal van slag zou zijn, kwam bedrogen uit. 

  Geen speciale verrassingen in het openingsspel deze keer, maar wel een geduldig opgebouwd pad dat uiteindelijk naar de zege leidde.

  Ding had met accuraat spel eventueel nog wel kunnen voorkomen dat zijn schip water zou maken, maar kleine onzuiverheden versnelden de processiegang richting de nederlaag.

  Morgen kan Ding al opnieuw toeslaan in deze tot nu toe atypische WK-match met steeds wisselende kansen.

 23. 15 uur 40.
 24. 15-04-2023.
 25. 15 uur 11. Ding trekt score gelijk na blunder Nepomniasjtsji. Terwijl het 2 jaar geleden 6 partijen duurde voor er een eerste vol punt gescoord kon worden, zitten we nu al aan 2 zeges in 4 matchen. Jan Nepomniasjtsji zat na zijn knappe vertoning in het 2e duel in een zetel, maar in de 4e wedstrijd gooide hij zichzelf eruit. Ding had in de opening opnieuw een verrassing in petto. Nepomniasjtsji leek daar goed op te reageren, maar de nonchalance van de Rus – die hem ook al tegen Carlsen zijn ondergang inluidde – stak opnieuw de kop op. Nepomniasjtsji greep te onbesuisd naar zijn paard en zag hiermee in een mum van tijd zijn hele structuur verkruimelen. Hij spartelde nog even tegen, vervloekte zichzelf en begon zoals gewoonlijk hevig gesticuleren, maar uiteindelijk moest hij met een uitgestoken hand toch zijn meerdere erkennen in Ding. Nepomniasjtsji heeft nu gelukkig opnieuw een rustdag om opnieuw bij zijn positieven te komen. Of gaat het net als 2 jaar geleden opnieuw steil bergaf na zijn eerste verlies? .

  Ding trekt score gelijk na blunder Nepomniasjtsji

  Terwijl het 2 jaar geleden 6 partijen duurde voor er een eerste vol punt gescoord kon worden, zitten we nu al aan 2 zeges in 4 matchen. Jan Nepomniasjtsji zat na zijn knappe vertoning in het 2e duel in een zetel, maar in de 4e wedstrijd gooide hij zichzelf eruit.

  Ding had in de opening opnieuw een verrassing in petto. Nepomniasjtsji leek daar goed op te reageren, maar de nonchalance van de Rus – die hem ook al tegen Carlsen zijn ondergang inluidde – stak opnieuw de kop op.

  Nepomniasjtsji greep te onbesuisd naar zijn paard en zag hiermee in een mum van tijd zijn hele structuur verkruimelen. Hij spartelde nog even tegen, vervloekte zichzelf en begon zoals gewoonlijk hevig gesticuleren, maar uiteindelijk moest hij met een uitgestoken hand toch zijn meerdere erkennen in Ding.

  Nepomniasjtsji heeft nu gelukkig opnieuw een rustdag om opnieuw bij zijn positieven te komen. Of gaat het net als 2 jaar geleden opnieuw steil bergaf na zijn eerste verlies?

 26. De cruciale fase in de match. 15 uur 11.

  De cruciale fase in de match

 27. 15 uur 10.
 28. 13-04-2023.
 29. 15 uur 56. Snelle remise in 3e partij. Een dag na de eerste rustdag hebben Jan Nepomniasjtsji en Ding Liren na een partij van minder dan 4 uur elkaar met remise de hand geschud. Nepomniasjtsji dacht Ding met zijn openingskeuze te verrassen, maar het was de Chinees die zijn tegenstander op het verkeerde been zette. Ding had – ondanks zijn nederlaag in de vorige partij – duidelijk zijn plankenkoorts van zich afgeschud. Hij maakte een strijdbare indruk en deed een paar wankele pogingen om door de afweer van “Nepo” te dringen. Zonder al te veel succes. Bij de eerste mogelijkheid koos Ding voor een herhaling van zetten die onvermijdelijk leidde tot het tweede gelijkspel in de match. .

  Snelle remise in 3e partij

  Een dag na de eerste rustdag hebben Jan Nepomniasjtsji en Ding Liren na een partij van minder dan 4 uur elkaar met remise de hand geschud.

  Nepomniasjtsji dacht Ding met zijn openingskeuze te verrassen, maar het was de Chinees die zijn tegenstander op het verkeerde been zette. Ding had – ondanks zijn nederlaag in de vorige partij – duidelijk zijn plankenkoorts van zich afgeschud. Hij maakte een strijdbare indruk en deed een paar wankele pogingen om door de afweer van “Nepo” te dringen.

  Zonder al te veel succes. Bij de eerste mogelijkheid koos Ding voor een herhaling van zetten die onvermijdelijk leidde tot het tweede gelijkspel in de match.

SDX

About SDX

Leave a Reply

%d bloggers like this: